Wie kent het niet: MOK Kortsjes en eczeem-achtige wondjes aan het onderbeen en in de kootholte. In natte perioden kampen veel paarden en pony’s met deze, vaak hardnekkige, kwaal.
Maar wat is nou precies mok? Mok is een huidonsteking van de kootholte en kan zich in verschillende vormen uiten. De meest voorkomende vorm gaat gepaard met enkel roodheid en geringe pijnlijkheid van de huid. Als de ontsteking ernstiger is, kan er sprake zijn van vochtuittreding en korstvorming. Mocht de onsteking zich verder ontwikkelen dan raken de diepere huidlagen ook ontstoken. Dit gaat meestal gepaard met een toename van pijnlijkheid en korstvorming. Alle vormen van mok kunnen zich ook hoger op het been ontwikkelen.
Herkennen: Mok kenmerkt zich dus over het algemeen genomen door; roodheid, korstvorming, zwelling van het been, pijnlijkheid en/of jeuk.
Oorzaken van Mok: De oorzaak van de huidontsteking bij mok moet vaak gezocht worden in vocht en buil en het daardoor ontstaan van een huid infectie. De vochtigheid kan komen door bv een natte weide of stal (urine), overdadig in aanraking komen met water door wassen of aqua training kan ook de reden tot het ontstaan van mok zijn.
Ook kunnen onderstaande oorzaken een rol spelen bij de ontwikkeling van mok:
- Schurftmijt: schurftmijten verstoren de natuurlijk weerstand van de huid en veroorzaken vaak kleine wondjes.
- Gevoelige huid: Huidbeschadigingen die voortkomen uit o.a. aangekoek vuil/modder, het schuren van zand of overmatig wassen. Bepaalde insecten, planten of voedingsstoffen in de bodem kunnen voor beschadiging zorgen. Het ene paard is gevoeliger dan het andere. Witte benen/huid zijn gevoeliger voor mok dan donkere paardenbenen. Bepaalde paardenrassen (koudbloedigen) zijn gevoeliger voor mok.
- Zonnebrand: Teveel zonlicht in combinatie met “irriterende” stoffen in de voeding kunnen ook in droge en zonnige periodes zorgen voor mok.
- Verminderde weerstand: Het is bekend dat onvoldoende weerstand er ook voor kan zorgen dat het paard gevoeliger is voor mol. Advies is dan ook om regelmatig extra vitaminen te verstrekken dat kan in de vorm van poeder, Injector en vloeibaar.
Wat is de juiste behandeling van mok? Er zijn heel erg veel verschillende opvattingen over een goede behandelmethode voor mok.
Oorzaak vaststellen: Bepaal eerst de ernst van de aandoening. Lijkt het ernstig of vertrouw je het niet, dan adviseren wij je de dierenarts raad te plegen.
Omgeving en verzorging van je paard: Het is in alle gevallen van mok belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom vocht in de kootholten en maak ze goed droog (altijd met een schone doek) als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld weidegang of een wasbeurt. Mocht je paard gevoelig zijn voor mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een absoluut minimum. Bij het wassen adviseren wij Tea Tree te gebruiken.
Bron: de Boerenwinkel